Μετά τη δύσκολη εξεταστική του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν, ευτυχώς, αποτελεσματικά στην πλειονότητά τους με έγκαιρες παρεμβάσεις του Συλλόγου Φοιτητών, και με την απουσία της επαναληπτικής εξεταστικής να σκιάζει τη ΔΗΔ, ξεκίνησε το εαρινό εξάμηνο 2020-2021 με αισιοδοξία και ευχάριστες ενδείξεις για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, οι οποίοι στις 2/3/21 είχαν ήδη πρόσβαση στην πλατφόρμα εκπαίδευσης courses.eap.gr και, στην πλειονότητά τους, σε όλο το υλικό και τις «εβδομάδες μελέτης» των θεματικών τους ενοτήτων, ένα αίτημα που είχε καταθέσει ο Σύλλογος από 21/10/2020.

Τα πρώτα σύννεφα, βέβαια, δεν άργησαν να εμφανιστούν. Σύννεφα που προμήνυαν καταιγίδες, καθώς οι συμφοιτήτριες/ες μας που πήγαιναν για επανάληψη μαθημάτων αποκλείστηκαν από

οποιαδήποτε πρόσβαση στις θεματικές ενότητες που «χρωστούσαν» από προηγούμενα εξάμηνα. Χάρη στην άμεση παρέμβαση του Συλλόγου Φοιτητών της ΔΗΔ και της ΑΕΕ του προγράμματος αλλά και στις έντονες διαμαρτυρίες, ευτυχώς τίποτε τέτοιο δεν ίσχυσε τελικά και όλοι ανεξαιρέτως είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις θεματικές τους ενότητες.

Παράλληλα, είδαμε και άλλες θεματικές ενότητες να αποκτούν έντυπο υλικό (ΔΗΔ13, ΔΗΔ61 πλέον της ΔΗΔ12 και ΔΗΔ51 που είχαν από το προηγούμενο εξάμηνο), πάγιο αίτημα των φοιτητριών και φοιτητών και, φυσικά, του Συλλόγου. Πρακτική που μας έχουν διαβεβαιώσει πως θα επεκταθεί και πως στα επόμενα εξάμηνα τουλάχιστον οι μισές θεματικές του προγράμματος θα αποκτήσουν έντυπο υλικό, κατά κύριο λόγο των εκδόσεων του ΕΑΠ.

Με την έναρξη του εξαμήνου ήταν έτοιμη η ιστοσελίδα του Συλλόγου, ευγενική χορηγία του συμφοιτητή μας Ιωάννη Φύτρου, μετά από σκληρή και αδιάκοπη δουλειά τόσο του ιδίου όσο της Γ.Γ. του Συλλόγου Γεωργίας Νικολαΐδου. Στην ιστοσελίδα μας βρίσκει κανείς όλες τις επιστολές/ανακοινώσεις/δράσεις του Συλλόγου, πληροφορίες για το πρόγραμμα της ΔΗΔ, ενημερώσεις για τα διοικητικά συμβούλια και τα θέματα συζήτησης, με υπεύθυνη ενημέρωσης την αναπληρώτρια Γ.Γ. του Συλλόγου Αλεξία Μπουκουβάλα, η οποία έχει οριστεί ως εκπρόσωπος τύπου του Συλλόγου. Στην ιστοσελίδα μας ενσωματώθηκε, τέλος, το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών μελών στον Σύλλογο, επιτρέποντας στις/στους συμφοιτήτριες/ές μας να εγγράφονται ως μέλη στον Σύλλογο μέσα σε λίγα λεπτά και να αποκτούν πρόσβαση στην «περιοχή μελών» άμεσα.

Η κατάργηση της επαναληπτικής εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου και ο νέος, κατάπτυστος κανονισμός υποτροφιών, που αποκλείει έναν τεράστιο αριθμό φοιτητών από μελλοντική διεκδίκηση υποτροφίας, απασχόλησαν έντονα και μόνιμα το Δ.Σ. του Συλλόγου. Ενημέρωση της κοινής γνώμης με δελτία τύπου και προσωπικές συνεντεύξεις, πολιτικές επαφές και συνεχής όχληση της διοίκησης του ΕΑΠ ήταν ορισμένα από τα, λίγα διαθέσιμα, μέσα που χρησιμοποίησε ο Σύλλογος ενάντια στις άδικες και απαράδεκτες αποφάσεις του ΕΑΠ, χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν, καθώς σύμφωνα με τη Δ.Ε. του ΕΑΠ «είμαστε μια μειοψηφία που δεν βλέπει το όφελος από αυτές». Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με την ελπίδα να ανατραπούν. Και ενώ προσωρινά αναστάλθηκε η εφαρμογή του νέου κανονισμού υποτροφιών, σε αναμονή βρίσκεται νομική γνωμοδότηση σχετικά με το νόμιμο των αποφάσεων αυτών και τη δυνατότητα προσφυγής εναντίον τους και η εξέταση εν γένει περαιτέρω ενεργειών προς κάθε κατεύθυνση.

Η ανοιχτή διαβούλευση του ΕΑΠ με θέμα τις δράσεις για περαιτέρω ανάπτυξή του, έδωσε στον Σύλλογο την ευκαιρία να υποβάλει και να εκθέσει τόσο ιδέες για περαιτέρω εξέλιξη όσο και προτάσεις για βελτίωση ήδη υπαρχόντων πρακτικών. Αναλυτικά τις προτάσεις μας μπορείτε να τις δείτε στην από 20/3/21 ανακοίνωση.

Ένας νέος θεσμός φαίνεται να εγκαθιδρύεται στη ΔΗΔ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου: Οι ημερίδες ενημέρωσης και ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αρχής γενομένης με την απόλυτα επιτυχημένη «Ημερίδα Νέων Φοιτητών της ΔΗΔ», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους νεοεισερχόμενων φοιτητριών/ών και εκπροσώπων της Διοίκησης του ΕΑΠ, όπου ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του προγράμματος, έλυσαν πολλές απορίες τους και ένιωσαν πιο ασφαλείς στο νέο τους ξεκίνημα. Ακολούθησε η χρήσιμη «Ημερίδα Εισαγωγικών Μαθηματικών για τη Φοίτηση στο ΕΑΠ», που έδωσε την ευκαιρία στις/στους συμμετέχοντες-μέλη του Συλλόγου να θυμηθούν βασικές μαθηματικές έννοιες προσεγγίζοντας έτσι πιο εύκολα τους στόχους των μαθηματικών ενοτήτων του προγράμματος και για τις οποίες θα έπρεπε, διαφορετικά, να ξοδέψουν,  πολύτιμο χρόνο από τη μελέτη της βασικής ύλης των μαθημάτων τους. Το εξάμηνο θα κλείσει με το απαραίτητο «Επαναληπτικό μάθημα στη ΔΗΔ62», μια προσπάθεια του συλλόγου να αντισταθμίσει τα πλείστα τόσα προβλήματα της θεματικής, για τα οποία άλλες ενέργειες, δυστυχώς, δεν ευοδώθηκαν μέχρι στιγμής. Στόχος του Συλλόγου είναι οι παραπάνω ημερίδες να επαναλαμβάνονται κάθε εξάμηνο και να εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Άλλα ζητήματα για τα οποία έδρασε ο Σύλλογος το τρέχον εξάμηνο ήταν εν συντομία:

 • τα προβλήματα με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (ΔΗΔ53, εξεταστική ΔΗΔ52, ΔΗΔ62),
 • η απουσία ενδεικτικών απαντήσεων εργασιών, ελλιπείς ανατροφοδοτήσεις φοιτητών,
 • η μη ανάρτηση των αποφάσεων της ΔΕ του ΕΑΠ σχετικά με τις όρους των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου,
 • η υπενθύμιση των προβλημάτων της προηγούμενης εξεταστικής προς αποφυγή επανάληψής τους,
 • οι αστοχίες του προγραμματισμού των επερχόμενων εξετάσεων,
 • η επισήμανση της ανάγκης εξατομικευμένης εξέτασης αιτημάτων φοιτητών σχετικά με την πληρωμή των νέων θεματικών ενοτήτων,
 • προσωπικά ζητήματα φοιτητριών/ών.

Επιπλέον, ζήτησε με επιστολές του από το ΕΑΠ:

 • Τη δυνατότητα αύξησης των θεματικών ενοτήτων του τελευταίου εξαμήνου, εφόσον το επιθυμεί κάποια/ος φοιτήτρια/ής,
 • Τη χορήγηση βεβαίωση χρήσης Η/Υ,
 • Την παραχώρηση δωρεάν χώρου στο κτίριο του ΕΑΠ στην Αθήνα, ως έδρα του Συλλόγου,
 • Την επαναφορά των υποτροφιών στις οποίες συμμετέχει το ΥΠΕΣ και αφορούν δημόσιους υπαλλήλους.

(Λεπτομέρειες για τα περισσότερα από τα παραπάνω μπορείτε να δείτε στις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Συλλόγου)

Για το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί και ήδη προετοιμάζεται ημερίδα του Συλλόγου, με έγκριτους ομιλητές και θέματα που άπτονται της Δημόσιας Διοίκησης και ενδιαφέρουν όλες/ους τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του προγράμματος είτε υπηρετούν ήδη στη Δημόσια Διοίκηση είτε θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις του σχετικά με το αντικείμενο, σε μια προσπάθεια να καλύψει το όποιο κενό και να προσφέρει προστιθέμενη αξία στις σπουδές μας.

Ο Σύλλογος από την έναρξη της θητείας του και μέχρι σήμερα δούλεψε αδιάκοπα, αντιμετώπισε προβλήματα, έλυσε ζητήματα, πρότεινε βελτιώσεις, βοήθησε συμφοιτήτριες και συμφοιτητές μας σε προσωπικά τους ζητήματα που σχετίζονται με τις σπουδές τους και γενικά κατέβαλε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και της μικρής, ομολογουμένως δυναμικής του, ώστε να εκπληρώσει τους σκοπούς τους, πολλές φορές αθόρυβα και μεθοδικά. Δουλειά που από την πλειοψηφία των μελών του αναγνωρίστηκε και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, που με τα καλά σας λόγια, μας ενθαρρύνετε να συνεχίσουμε.

Κλείνοντας αυτή τη συνοπτική ανασκόπηση, θα θέλαμε να σας καλέσουμε σε ενεργή συμμετοχή σας στον Σύλλογο. Ο Σύλλογος δεν είμαστε εμείς οι επτά του Δ.Σ., αλλά όλοι εσείς. Περιμένουμε τις ιδέες σας, τις προτάσεις σας, τις παρατηρήσεις σας για κάθε θέμα που πιστεύετε ότι θα βελτίωνε τη λειτουργία μας και το πλαίσιο των σπουδών μας. Και φυσικά ευελπιστούμε στην εγγραφή νέων μελών, που θα ενισχύσουν τη δύναμη και τη φωνή του Συλλόγου. Γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη για την εξεταστική που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες με τη διαβεβαίωση πως είμαστε στο πλευρό σας και την ελπίδα αυτή να διεξαχθεί ομαλά και με επιτυχία για όλες και όλους σας!

Για τον Σύλλογο Φοιτητών ΔΗΔ -ΕΑΠ

Φωτεινή Βήττου

Πρόεδρος Δ.Σ.