ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση στην από 20/5/22 ανακοίνωση του ΕΑΠ σχετικά με τη διαμαρτυρία φοιτητών για την αλλαγή πολιτικής υποτροφιών

Αξιότιμοι κύριοι της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ,

Μετά λύπης μας και σφόδρας απογοήτευσής μας, διαβάσαμε την από 20/5/22 απάντησή σας στην επιστολή που σας απηύθυναν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΕΑΠ, εκείνοι, δηλαδή, που αποτελούν τον κορμό του Πανεπιστημίου, εκείνοι οι οποίοι πρέπει να είναι η μόνη σας έννοια, εκείνοι τους οποίους διοριστήκατε για να φροντίζετε και να εξυπηρετείτε με τον καλύτερο τρόπο, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό, την απογοήτευση, την οικονομική δυσχέρεια την οποία προκαλέσατε με την αναδρομική απόφασή σας για την εφαρμογή της ποσόστωσης στις υποτροφίες αριστείας.

Πρόκειται για μια απάντηση που δεν τιμά ούτε τον συντάκτη ούτε τον υπογράφοντά της. Πρόκειται για μια απάντηση που δεν αρμόζει στο υψηλό επίπεδο του ΕΑΠ, στον θεσμικό και ουσιαστικό του ρόλο και για μία απάντηση που βρίθει ψευδών δηλώσεων και απαράδεκτου ύφους.

Ειδικότερα:

1) Τα νούμερα που παραθέτετε αφορούν το 2021, είναι, δηλαδή, σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα και τον παλιότερο κανονισμό και όχι τον ισχύοντα με την αυστηρή ποσόστωση, τη βάση που έφτασε στο 9.73 (αντί του θεσμοθετημένου 8.5) και τα παντελώς άγνωστα μελλοντικά κριτήρια αριστείας. Θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιεύσετε (επιτέλους) και τα ποσά υποτροφιών του 2022, όπως και τα λοιπά οικονομικά στοιχεία του Ιδρύματος, ως οφείλετε, άλλωστε.

3) Στο ΕΑΠ φοιτούν πάνω από 45.000 φοιτήτριες/τές και δεν μας λέτε πουθενά πόσα είναι τα αντίστοιχα έσοδά σας. Είμαστε βέβαιοι ότι η αναλογία των εσόδων σε σχέση με τις δαπάνες για υποτροφίες είναι απειροελάχιστη αν κρίνουμε από τη ΔΗΔ από την οποία εισπράξατε σχεδόν 1,2εκ. ευρώ και επιστρέψατε μόλις 28.000€!

4) Ισχυρίζεστε ότι ελέγξατε περί τα 250 άτομα και το δικαίωμά τους στην υποτροφία και βγαίνετε ευθαρσώς να δηλώσετε ότι ουδείς εξ αυτών δικαιούται υποτροφία. Ψεύδεστε, βέβαια, κατάφορα! Σας διαβεβαιώνουμε, αν και δεν θα έπρεπε να έχει καμία σημασία, πως ανάμεσα στις/στους υπογράφοντες υπάρχουν φοιτήτριες/τές που έλαβαν την υποτροφία ακόμη και με τα νέα δεδομένα.

Θα έπρεπε, ωστόσο, να αντιλαμβάνεστε ότι το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί κάποιος/α ενάντια σε μια παράτυπη και ανήθικη απόφαση, δεν συνδέεται πάντα με το ίδιο όφελος. Απεναντίας ισχυροποιείται όταν ο διαμαρτυρόμενος δεν είναι καν άμεσα θιγόμενος, αλλά καταφέρεται ενάντια στην αδικία και διεκδικεί τη νομιμότητα, την ηθική και τη δεοντολογία στη δράση σας.

5) Ψεύδεστε και ως προς την ανάρτηση και ισχύ του κανονισμού. Οι κανονισμοί σας αλλάζουν τουλάχιστον μια φορά στη μέση κάθε εξαμήνου, δεν φέρουν καμία ημερομηνία ούτε ΑΔΑ ούτε αρ. ΦΕΚ ούτε κανένα τυπικό στοιχείο μια ορθής κανονιστικής πράξης της διοίκησης, δεν σέβονται τους ήδη φοιτούντες, αφού δεν προβλέπουν μεταβατικές ρυθμίσεις και δεν ενημερώνεται κανείς για αυτές ποτέ, παρά μόνο μετά από τυχαία περιήγηση στην ιστοσελίδα σας!

6) Παραβλέπετε, τέλος, να απαντήσετε στην αντίστοιχη επιστολή του Συλλόγου Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ, γιατί σας είναι, προφανώς πιο εύκολο να απαντάτε σε μη οργανωμένες ομάδες φοιτητριών/των παρά σε ένα θεσμικό όργανο εκπροσώπησης, το οποίο μπορεί να σας αντικρούσει με στοιχεία και επιχειρήματα.

Κύριοι,

Ο Σύλλογος Φοιτητών ΔΗΔ-ΕΑΠ έχει, από την ίδρυσή του, αποδείξει την προθυμία του για πρόοδο, για συμμετοχή με κάθε μέσο που διαθέτει στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών της Δημόσιας Διοίκησης και του Πανεπιστημίου εν γένει, με θετικές δράσεις, με μεγάλη διάθεσή για συνεργασία, μακριά από πολιτικούς/κομματικούς χρωματισμούς. Δυστυχώς, διαπιστώνει την άρνησή σας για αρωγή και συνδρομή προς κάθε καλή κατεύθυνση, τη σύνταξή σας με κυβερνητικά/κομματικά συμφέροντα, ανεξαρτήτως των επιπτώσεών τους στη φοιτητική κοινότητα και σας καλεί, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να ανακαλέσετε και να απαναρτήσετε την από 20/5/2022 απάντησή σας, η οποία δεν τιμά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και να φροντίσετε να αποκαταστήσετε τις αδικίες και τις δυσμενείς επιπτώσεις των αποφάσεών σας το συντομότερο δυνατό.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για συνεργασία και δημοκρατική διαβούλευση επί των θεμάτων που αφορούν εμάς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.